De nieuwe plastic verpakkingswet.
Vanaf 1 juli 2023 zullen er nieuwe regels voor plastic wegwerpverpakkingen gaan gelden. Deze wet zal niet geheel als verrassing komen. Toch willen wij even graag de tijd nemen om je toe te lichten waarom deze nieuwe verpakkingswet van kracht is. Welke regels er per 1 juli 2023 worden doorgevoerd en welke er per 1 januari 2024 zullen gaan volgen. Uiteindelijk is er voor alles een oplossing. Dus sluiten wij dit artikel af met een aantal tips voor jou.
Bron: Regels over wegwerpplastic: Rijksoverheid.
Waarom een nieuwe verpakkingswet?
Jaarlijks worden er in Nederland ruim 19 miljoen bekers en verpakkingen na eenmalig gebruik, die plastic bevatten, in het milieu teruggevonden. Dit afval bevat veel giftige stoffen die in de natuur terechtkomen. Vandaar dat de overheid herbruikbare bekers en verpakkingen wilt gaan stimuleren om verantwoord te ondernemen.
per 1 juli 2023...
is het wegwerpplastic nog niet verboden. Je moet gaan betalen op afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten. In principe is het vergelijkbaar met de toeslag van de plastic tasjes. Een consument hoeft niet te betalen als hij of zij zelf een herbruikbaar alternatief meeneemt of wanneer je ter plekke de dranken en/of maaltijden kan consumeren. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor wegwerpplastic. De rijksoverheid adviseert onderstaande prijzen:
- 0,25 voor een plastic beker;
- 0,50 voor een maaltijd;
- 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen.
per 1 januari 2024...
is wegwerpplastic verboden op de volgende locaties: kantoor, festivals, hotels, cafés, sportclubs, gesloten evenementen en attractieparken. Op deze locaties zal herbruikbaar servies de standaard worden. Wel is het mogelijk dat de consument zelf een herbruikbaar alternatief meeneemt.
Tips.
Als ondernemer kun je je voorbereiden op bovenstaande regels. Wij zijn in de stof gedoken om voor jou de verschillende oplossingen samen te vatten.
1. Leg de verantwoordelijkheid bij de klant neer.
Communiceer naar de klant een kleine bijdrage. Het is in principe hetzelfde als bij de plastic tasjes waar 0,05 cent voor wordt gerekend. Het is slechts een kwestie van tijd. Uiteindelijk zal de consument het accepteren.
2.Volledig overstappen op non-plastic wegwerpverpakkingen.
Dit is een vrij simpele oplossing voor eetgelegenheden zoals: scholen, ziekenhuizen, cateringbedrijven en fastfood ketens. Tijdens deze gelegenheden maak je namelijk niet zo snel onderscheidt tussen gasten die binnen of buiten eten. Het voordeel is dat je geen drastische verandering hoeft door te voeren en je hoeft geen extra kosten in rekening brengen. Hierdoor draag je bij aan een positieve ervaring van de gasten. Het enige nadeel is dat non-plastic verpakkingen op het moment nog erg duur zijn.
3. Het volledig gebruik maken van herbruikbare verpakkingen en bekers.
Dit is een ideale oplossing voor horeca gelegenheden waarbij er veel op locatie wordt geconsumeerd. Denk hierbij aan horecagelegenheden zonder bezorgservice en catering op locatie. Het voordeel is dat je op den duur minder geld kwijt bent aan non-plastic verpakkingen en dat je bijdraagt aan het milieu. De keerzijde is dat herbruikbaar servies meer ruimte in beslag neemt. Daarnaast dien je rekening te houden met een spoelmachine en een afwasser als extra personeelslid.
4. Een combinatie van non-plastic en herbruikbare verpakkingen.
Wanneer je een locatie hebt waar zowel mensen consumeren, afhalen of gebruik maken van een bezorgservice. Is het sterk aan te raden om een combinatie van beide door te voeren. Hierbij kun je een ideale middenweg kiezen. Je profiteert van bovengenoemde voordelen. Weliswaar heb je ook te maken met een aantal nadelen.
Bron: De Plastic Verpakkingswet: Een Gids voor Horeca: tippr.