Mindful drinking: een nieuwe levensstijl. | Hela Thissen B.V.
Menu

Mindful drinking: een nieuwe levensstijl.

Terug naar artikelen

Bewust consumeren van alcohol is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een opmerkelijke trend, met 'conscious drinking' en 'sober curious' als populaire hashtags op social media. Vooral onder jongeren zien we een groeiende trend waarbij zij ervoor kiezen om minder of zelfs helemaal geen alcohol meer te drinken. Deze verschuiving is ook merkbaar in de horeca, waar steeds meer alcoholvrije alternatieven worden aangeboden, variërend van 0,0 speciaalbier en pre-mixed mocktails tot kombucha en 'not-wines.'

Alcoholconsumptie in Cijfers

De consumptie van alcohol per hoofd van de bevolking daalt gestaag. In 2023 ligt het gemiddelde rond 7 liter alcohol per persoon, terwijl dit in het recordjaar 1979 nog ruim 9 liter was. Bovendien zien we een afname in het percentage Nederlanders dat overmatig alcohol consumeert. Jongeren spelen een cruciale rol in deze verandering. Ze gaan bewuster om met alcohol, wat heeft geleid tot de opkomst van 'mindful drinking,' ook wel bekend als 'conscious drinking' of 'sober curious.'

•             Het gebruik van alcoholvrij bier steeg van 9,6% in 2018 naar 15,6% in 2022.

•             Maandelijks drinkt 1,4% van de Nederlandse volwassenen alcoholvrije wijn of cider.

•             In 2022 dronk 15,6% van de Nederlandse volwassenen maandelijks alcoholvrij bier.

•             Mannen (21,0%) drinken vaker maandelijks alcoholvrij bier dan vrouwen (10,4%).

•             Jongeren tussen 25 en 29 jaar (20,9%) en 30 tot 39 jaar (19,1%) drinken het vaakst alcoholvrij bier.

•             Het gebruik van alcoholvrij bier verschilt per opleidingsniveau: mensen met een hbo/wo-opleiding (23,5%), gevolgd door mensen met een havo, vwo of mbo-opleiding (12,3%) en basis/vmbo-geschoolden (7,3%) (bron: Trimbos-Instituut)

 

Mindful Drinking: Een Nieuwe Levensstijl

Mindful drinking is een term en levensstijl die de principes van zelfreflectie en meditatie toepast op het drinken van alcoholische dranken. Bij mindful drinken draait het om het bewust worden van je eigen gedrag met betrekking tot alcoholgebruik, in tegenstelling tot het gedachteloos drinken uit gewoonte. Het gaat om het bijhouden van de hoeveelheid drankjes die je op een avond nuttigt en om te begrijpen waarom, waar en wanneer je drinkt. Doe je het uit gewoonte, of is er een oprechte wens om alcohol te consumeren?

Het Uitbreidende Aanbod van Alcoholvrije Opties

Vanwege de toenemende vraag naar alcoholvrije en alcoholarme dranken groeit het aanbod en de kwaliteit van producten in dit segment gestaag. De meeste alcoholvrije en -arme dranken zijn varianten van bekende alcoholhoudende dranken, zoals alcoholvrije bieren, wijnen en mocktails. Daarnaast zien we de opkomst van volledig nieuwe dranken, zoals 'not-wines' en kombucha.

De Opkomst van 0,0 Bieren

0,0 bieren, waarvan Bavaria in 1988 de primeur had, worden steeds populairder. Er is een groeiend aanbod van alcoholvrije en alcoholarme bieren, zoals weizen, amber en IPA, met ludieke namen zoals Jopen Non IPA en Superb-Owl van 't Uiltje.

Kombucha: De Gefermenteerde Thee Sensatie

Kombucha, een gefermenteerde drank op basis van thee, suiker en levende starterculturen (ook wel bekend als scoby), wint snel aan populariteit. Het wordt gebrouwen met een mix van groene en zwarte thee, waarna brouwers vruchtensap of kruiden toevoegen om smaak te creëren. Gespecialiseerde kombuchaproducenten gebruiken botanische kruiden en hoogwaardige thee om diepgaande smaken te creëren.

De Opkomst van Mocktails

Non-alcoholische cocktails, oftewel mocktails, worden steeds populairder. Online gesprekken en posts over mocktails namen met 14% toe tussen juni 2022 en mei 2023. De markt voor kant-en-klare mocktails groeit snel, met een focus op natuurlijke ingrediënten en botanicals. Voorbeelden zijn Duchess Virgin GT Botanical en de 'spirito non alcolico' van het chique Fluère.

Not-Wines: De Nieuwe Wijnalternatieven

Not-wines zijn alcoholvrije dranken die qua smaak en mondgevoel sterk doen denken aan wijn, maar op een andere manier worden geproduceerd. Ze worden opgebouwd uit druivensap, gedroogd fruit, kruiden, groentesappen en extracten. Bedrijven zoals Muri, opgericht in 2020, hebben unieke blends ontwikkeld met korte fermentaties en een rijke variëteit aan smaken, zonder de alcohol.

De wereld van alcoholische dranken ondergaat een ware revolutie, waarbij bewustzijn en keuzemogelijkheden centraal staan. Het lijkt erop dat de trend naar minder of geen alcoholgebruik blijvend is en dat consumenten steeds meer innovatieve en smaakvolle alternatieven kunnen verwachten.

 

Bron: Food inspiration, Trend: Mindful drinking

Contact
0
WishList
omhoog
Laden
MESSAGE HERE
Cookie-instellingen

Kies hier je gewenste cookie-instellingen

Details over de cookies:

Noodzakelijk
Noodzakelijke Cookies zijn nodig om de website te laten werken. Deze cookies maken basisfuncties mogelijk, zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website. Zonder deze cookies kan de website www.hela.nl niet goed functioneren

Marketing
Marketing Cookies worden gebruikt om jou als bezoeker te kunnen volgen waardoor wij jou bijvoorbeeld advertenties kunnen laten zien die voor jou relevant zijn.

Cookie geschiedenis